Cum se creează un decor pentru teatru? Iată care sunt cei 3 pași esențiali!

Dacă îți place să mergi la teatru, cu siguranță ai remarcat fiecare element care face parte din cadrul scenic – actorii, costumele, luminile și, bineînțeles, decorul. Scenografia este un factor important într-o producție teatrală, deoarece are rolul de a crea un spațiu unic și original, potrivit pentru acțiunea piesei respective. Însă, te-ai întrebat vreodată care este procesul prin care este alcătuit tot acest ansamblu? Sunt o serie de etape care trebuie îndeplinite pentru a ajunge la un astfel de rezultat.

În acest articol, vei afla care sunt cei 3 pași prin care este conceput un decor pentru un spectacol de teatru!

  1. Conceptul

Conceptul este esențial, fie că este vorba despre realizarea unui decor de teatru, fie vorba despre un set de film. Acesta este pus la punct de către echipa artistică, în funcție de detaliile care sunt scrise în scenariu sau în piesa care va fi pusă în scenă. Astfel, regizorul, scenograful și ceilalți membri se consultă, pentru a găsi cele mai bune variante. În cazul teatrului, se ține cont de dimensiunile scenei și de posibilitățile acesteia. În filme, se optează, de regulă, pentru mai multe locații, iar unele dintre ele sunt construite în interiorul unui studio. Dacă ești pasionat de acest subiect, este foarte util să cercetezi ce decoruri au fost făcute pentru spectacolele celebre de teatru și pentru cele mai bune filme din istorie. În așa fel, poți studia cu atenție cadrele folosite, concentrându-te doar pe acest aspect. 

  1. Proiectul

Proiectul propriu-zis presupune existența unor schițe, șabloane, machete, sau moodboard-uri. Acestea sunt responsabilitatea scenografului – el este cel care trebuie să țină cont de toate cerințele regizorului și să le pună în practică sub forma unor astfel de materiale. Ele au rolul de a concretiza, la o scară mică, ceea ce urmează a fi construit. Imaginația este folositoare, însă doar până la un punct – cel mai bine este să poți vedea toate detaliile puse la un loc, pentru a-ți da seama dacă acestea funcționează împreună sau nu. De aceea, pasul proiectării este obligatoriu și nu trebuie ignorat sub nicio formă.

  1. Realizarea

Realizarea unui decor stă în puterea echipelor de producție, care sunt alcătuite, la rândul lor, dintr-o mulțime de specialiști și profesioniști. Aceștia au rolul de a elabora tot ce este necesar pentru construcția finală a ansamblului. În proces pot fi implicați sudori, tehnicieni, artiști plastici, tâmplari și o mulțime de alți experți care contribuie activ la fiecare procedeu în parte. Există, de asemenea, firme care oferă servicii de calitate în domeniu și care se bucură de apreciere la nivel național și internațional – o astfel de companie este și Altax România, având o experiență de peste 20 de ani pe piața de profil. 

Așadar, crearea unui decor este complicată, deoarece cuprinde o mulțime de etape de lucru și are nevoie de personal avizat. Reprezintă un echilibru perfect între creativitate și tehnică – prin urmare, poate fi o adevărată provocare pentru cei care iau parte la proces. În cazul în care te pasionează acest subiect, nu ezita să te documentezi suplimentar pentru a afla și mai multe informații despre ceea ce se întâmplă în culise!

Sursă foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.