Cum se manifestă stările de anxietate și cum se poate trata această afecțiune?

Teama și îngrijorarea sunt absolut firești în anumite circumstanțe și fiecare dintre noi trecem prin astfel de stări la un moment dat, însă atunci când acestea sunt disproporționate cu cauzele, putem vorbi despre anxietate. Alături de depresie, anxietatea este o afecțiune de natură mentală foarte răspândită, afectând persoane de toate vârstele. Anxietatea deși este subestimată adesea, poate afecta drastic calitatea vieții unei persoane dacă nu este ținută sub control și tratată în mod corect. Anxietatea poate fi însă și benefică, având în vedere că este cea care ne-a permis să facem față pericolelor și să acționăm în situații limită. Problemele apar însă în momentul în care sentimentul de teamă este unul excesiv și care apare în situaiții nepotrivite, putem vorbi despre anxietatea “rea”.

La fel ca și depresia, anxietatea poate avea o varitate largă de forme de manifestare, ceea ce o poate face unori mai greu de depistat în stadiile incipiente. Teama și în general îngrijorările sunt trăiri cu care am fost înzestrați în mod natural, însă atunci când acestea sunt la o intensitate mare și apar în momente în care nu ne aflăm în fața vreunui pericol iminent, cel mai probabil avem de-a face cu tulburări de anxietate. 

Cum știu dacă sufar de anxietate?

Deși simptomatologia anxietății poate fi una destul de variată, există câteva detalii cheie care pot anunța instalarea anxietății. Dificultățile de concentrare, atacurile de panică, tulburările de somn sau îngrijorarea excesivă sunt doar câteva semne cheie care pot indica prezența anxietății. De aceea, atunci când se suspectează, este recomandat a se apela la psihoterapeut pentru o evaluare cât mai corectă. În fond este singurul specialist care poate confirma prezența anxietății. Pentru mai multe detalii despre importanța unei bune evaluări în ceea ce priveste anxietatea, da click aici.

Cum ne afectează simptomele de anxietate?

Anxietatea deși este adesea privită ca o afecțiune ușoară, în realitate aceasta poate interfera semnificativ cu viața de zi cu zi a unui pacient. În general în timpul tulburărilor de anxietate apar simptome precum: greață, tremor, transpirație, durere în piep, bătăi rapide ale inimii și chiar și dificultăți de respirație. Nu este obligatoriu ca aceste simptome să apară toate simultan, însă sunt printre cele mai frecvente. Aceste simptome pot apărea spontan, ori de câte ori există factori declanșatori ai anxietății, existând posibilitatea ca intensitatea acestora să fie din ce în ce mai accentuată fără un tratament adecvat. Cu cât este depistata și tratata mai curând, cu atât impactul asupra calității vietii de zi cu zi va fi mai redus. 

Unde găsesc un tratament bun pentru anxietate?

Tratamentul anxietății implică un întreg proces, cele mai importante aspecte fiind desigur psihoterapia și medicația în anumite cazuri. Acesta este motivul principal pentru care este recomandat a se apela la specilist. Evaluarea corectă a stadiului anxietății este un lucru necesar pentru a se putea găsi cele mai bune solutii în ceea ce privește tratamentul. Psihoterapia este eficientă în marea majoritate a cazurilor, pentru că identificarea gândurilor care favorizeaza apariția anxietății este o pate importantă din procesul de vindecare. Prin psihoterapie se urmărește transformarea modului în care persoana privește situațiile pe care le evita în trecut din pricina anxietății. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.