Curtea de Apel: David Ciceo, directorul aeroportului clujean, trimis în judecată pentru luare de mită!

Procurorii Curţii de Apel Cluj l-au trimis pe directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, în judecată pentru luare de mită, respectiv a omului de afaceri Ioan Bene pentru dare de mită, potrivit Actual de Cluj.

Omul de afaceri Ioan Bene i-ar fi dat mită lui Ciceo un imobil de locuit, care a fost finisat ulterior de firma afaceristului, Construcţii Napoca.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor doi – David Ciceo și Ioan Bene – încă de anul trecut, însă în cadrul Camerei Preliminare, judecătorii au apreciat că unele probe din rechizitoriu nu ar fi fost administrate legal. Procurorii au contestatat decizia la Curtea de Apel și au obținut câștig de cauză. Judecătorii Curții de Apel s-au pronunațat, astăzi, în favoarea procurorilor DNA, menținând toate probele din rechizitoriu și dispunând trimiterea celor doi în judecată, conform soluției de mai jos:

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, împotriva încheierii penale fără număr din data de 15 septembrie 2017 şi a încheierii penale nr.101/CP/22.11.2017 a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj, pe care le desfiinţează. Pronunţând o nouă hotărâre, respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi prin apărători. În temeiul art.346 alin.1 C.pr.pen., constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţi privind pe inculpaţii C D I, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 C. pen raportat la art.6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen. şi B I, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 255 alin. 1 C. pen. 1969 raportat la art. 6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen. Respinge contestaţiile formulate de inculpaţii C D I, B I şi a persoanei interesate C M, împotriva aceloraşi încheieri. Obligă inculpaţii şi persona interesată la plata sumei de câte 200 lei fiecare cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu din 6 martie 2018”.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA reies următoarele:

„La nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect de investiție „Pistă de decolare – aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”. (Proiectul a fost împărțit în mai multe etape. La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă – Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări: executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”. După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj – Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014. Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor. În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4. (…)”.

One thought on “Curtea de Apel: David Ciceo, directorul aeroportului clujean, trimis în judecată pentru luare de mită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.