Efectul restricţiilor ruseşti: Merele din Polonia vor invada piaţa românească

Asociaţia Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere estimează pentru anul acesta că România va avea cea mai mică producţie din ultimii nouă ani. Românii spun însă că producţia nu este chiar aşa de rea, dar se tem de importurile masive care ar putea veni din Polonia şi Moldova.

mere

Uniunea Europeană va produce anul acesta în jur de 11.8 milioane de tone de mere, cu 12% peste media ultimilor 3 ani şi peste 2,2 milioane de tone de pere,cu 1% mai puţin decât cu un an în urmă, indică o prognoză a World Apple and Pera Association (WAPA). Pentru România, WAPA are însă estimări negative şi se aşteaptă la cea mai slabă producţie din ultimii 9 ani.

Astfel, potrivit WAPA, ţara noastră va produce anul acesta 285.000 de tone de mere, cu 24% mai puţin decât media ultimilor trei ani şi cu 35% sub producţia din 2005. Cel mai bun an pentru România din punct de vedere al producţiei de mere a fost 2008 când s-au produs 459.000 de tone de mere.

Estimările românilor: 400.000 de tone

Producătorii autohtoni admit că ploile din ultima vreme i-a afectat negativ, dar spun că producţia nu va fi aşa de mică. „Eu cred că cei de la WAPA exagerează. Aş estima undeva la 350-400.000 de tone anul acesta, dar este adevărat că am avut un an defavorabil din punct de vedere climatic. A fost un an foarte greu din cauza precipitaţiilor multiple ceea ce a presupus utilizarea unei tehnologii foarte stricte şi foarte multe tratamente fitosanitare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Emil Farago, preşedintele Societăţii Agricole a Producătorilor de mere Dedrad Batoş, care exploatează peste 300 de hectare de pomi în zona Ardealului. Acesta susţine că anul acesta, societatea agricolă va produce în jur de 85% din potenţial, faţă de 55-60% cât au produs în 2012 şi 2013. „2012 a fost un an secetos cu efecte şi asupra producţiei din 2013”, a explicat acesta pentru economica.net.

Conflictul rusesc încurcă afacerile românilor

Pericolul pentru români va fi anul acesta invazia merelor din import, în condiţiile în care Rusia a anunţat că sistează importurile din Polonia-cel mai mare producător al Europei. „Problema este că Polonia, cel mai mare producător european de mere, nu mai poate exporta în Rusia, care înghiţea cantităţi foarte mari. Or, o aşa cantitate mare de marfă disponibilă pune presiune pe celelalte pieţe. Ne aşteptăm ca merele poloneze, care sunt de bună calitate şi la preţuri mici, să bulverseze piaţa locală, care a traversat un an greu, cu costuri de până la 30% mai mult decât într-un an obişnuit. De asemenea, suntem într-o concurenţă dezechilibrată şi cu Moldova, unde producătorii beneficiază de sprijin din partea statului”, a mai spus Farago. Acesta crede că este posibil ca preţul merelor să scadă, dar cu efecte perverse asupra producătorilor locali. „Noi putem scădea preţul şi să ne asumăm un profit mai mic. Problema este însă să nu fim nevoiţi să vindem în pierdere. De asemenea, în acest mod ne decapitalizăm şi nu mai putem face investiţii în anii care vin”, mai spune Farago.

România produce mere pe o suprafaţă de peste 55.000 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.