Elena Udrea, la Cluj: „Mişcarea Populară s-a născut din nevoia de a face diferit politică”

Proaspăt membrul PMP, deputatul Elena Udrea, a fost prezentă la Cluj-Napoca în cadrul dezbaterii publice iniţiată de Fundaţia Mişcarea Populară.

Elena Udrea a făcut referire la celebrul „bileţel roz” din 2007, în care premierul de atunci al României, Călin Popescu Tăriceanu, i-a propus lui Traian Băsescu un parteneriat considerat la acea vrene drept „tentativă de influenţare a justiţiei”.

Elena Udrea
foto © eClujeanul.ro

„Nu toţi oamenii politici sunt la fel, există oameni politici care vor să acţioneze diferit, iar proiectul acesta pe care l-a născut Fundaţia Mişcarea Populară şi are acum un braţ politic se referă la o altfel de politică. Există oameni politici care au misiunea şi încearcă astăzi să arate cât de important este să privim la statul de drept. Dar numai oamenii politicii nu vor putea să facă societatea să privească importanţa statului de drept, la fel cum privim problemele sociale, la fel cum privim nevoia de a găsi soluţii la problemele economice.

Cred că această analiză o au şi cei de la USL, ei se gândesc aşa: dacă noi care am încălcat permanent statul de drept, care am dat cea mai grea lovitură statului de drept în vara lui 2012, am luat 55% în decembrie 2012, dacă noi care am propus pe liste oameni condamnaţi penal, oameni aflaţi în închisoare, oameni care au încălcat legea, oameni care nu au nici cel mai mic respect pentru statul de drept şi pentru lege şi totuşi aceştia au fost votaţi. De ce ne-ar păsa nouă de statul de drept? Nu mai bine ieşim noi din când în când cu o pomană electorală şi avem suportul majorităţii populaţiei decât să ne complicăm în lucruri atât de subtile şi de puţin importante cum ar fi apărarea statului de drept.

Există o realitate cu care noi, câţiva oameni politici, nu puţini, dar nu suficienţi şi o mare parte a societăţii, dar nici pe departe majoritatea acesteia, încercăm să o punem în lumină. Statul de drept este important şi ar trebui să vorbim oamenilor despre ce înseamnă statul de drept în viaţa lor, pentru ca ei să înţeleagă ce înseamnă să te opui încălcării statului de drept din partea unui Guvern care poate din când în când să ofere pomeni. Dacă am putea să le spunem acestor oameni, noi politicienii, celor din societate care sunt departea apărării statului de drept, că toate aceste abuzuri înseamnă riscul ca România să nu mai primească fonduri europene, riscul ca rolul României în Uniunea Europeană să fie minim, riscul ca niciodată România să nu mai intre în spaţiul Schengen, că înseamnă ca cei care muncesc afară să fie trataţi diferit faţă de restul cetăţenilor europeni, diferit în sensul negativ al cuvântului.

Poate ar înţelege cu toţii, cei de acasă, că nu trebuie să dăm statul de drept pe micile avantaje electorale şi economice pe care un guvern abuziv le poate naşte tocmai pentru a acoperi vigilenţa societăţii. Acum 10 ani România pornea de la situaţie în care clasa politică considera că e normal să conduc justiţia, un prim ministru într-o ţară care urma să fie în UE doi ani mai târziu scria unui preşedinte un bileţel, fără nici o idee că ar putea fi ilegal, că este imoral, să scape de dosar penal un om de afaceri apropiat puterii. De atunci au trecut 10 ani de luptă împotriva celor care atacă statul de drept, 10 ani de luptă împotriva corupţiei, 10 ani de luptă pentru independenţa justiţiei şi rezultatele acestei lupte se văd.

Întreaga societate trebuie să înţeleagă cât de importat este respectarea statului de drept. Culmea, discutăm despre asta la 24 de ani de la momentul ’89, când ne aşteptam ca societatea să fie deja vindecată de astfel de boli. Îmi amintesc, nu aş fi spus niciodată, am rămas cu un complex al momentului acela, al „bileţelului roz”, dar pentru că a venit vorba şi privim lucrurile într-o altă lumină, îmi amintesc ce s-a întâmplat. După ce am devoalat acţiunea primului ministru, care pe mine un om tânăr în politică, intrată de un an de zile, m-a şocat. Eu am crezut că alianţa D.A., proiectul cel mai frumos şi mai curat, mai puternic proiect de centru-dreapta, condus la acea vreme de Traian Băsescu şi Theodor Stolojan va avea cu totul altă raportare la justiţie, va privi altfel lupta cu corupţia, nu mă aşteptam ca un prim-ministru să scrie bileţele de genul acesta preşedintelui. După apariţia acelui bileţel preşedintele României a fost suspendat, iar acela a fost motivul. Am avut critici în interiorul propriei echipe, în interiorul propriului partid au fost voci care mi-au reproşat că din cauza faptului că am vorbit despre acel moment şi a apărut acel bileţel s-a ajuns să se rupă alianţa D.A., s-a ajuns ca partidul să fie dat afară de domnul Tăriceanu pe 1 aprilie 2007, s-a ajuns la o situaţie în care preşedintele să fie suspendat.

De la momentul bileţelului şi până la suspendarea preşedintelui, presa acolită, presa care susţinea tocmai lupta cu justiţia, nu pentru justiţie a avut grijă să prezinte situaţia ca fiind greşită nu din partea primului ministru, celui care a scris bileţelul, ci din partea celor care au considerat anormal să existe un astfel de bileţel. La fel în anul 2012, când a fost suspendat preşedintele, cineva care este în această sală, m-a sunat şi m-a întrebat, ce crezi că se va întâmpla acum când s-a descoperit plagiatul lui Victor Ponta. Îţi spun eu, îl vor suspenda pe Traian Băsescu. Aşa a fost. S-a repetat scenariul din 2007, atunci când au fost prinşi greşind flagrant, încălcând statul de drept şi abuzând instituţiile statului şi suspendându-l pe Traian Băsescu de fiecare dată. Noroc că acum până la sfârşitul anului nu se mai poate”, a declarat Udrea la dezbaterea publică de la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.