Tot mai mulţi români au început să se intereseze și să caute informaţii despre cultura de rapiţă şi beneficiile pe care le are aceasta, devenind o adevărată idee de afaceri pentru multe persoane deoarece este foarte uşor de crescut şi nu este o plantă foarte pretenţioasă.
Rapiţa are o multitudine de beneficii şi avantaje pentru sănătate şi frumuseţe, fiind foarte bogată în calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, glucide, grăsimi şi vitaminele A, B1, B2, C şi betacaroten. Este extrem de benefică pentru ameliorarea unor afecţiuni ale tubului digestiv şi previne bolile cardio-vasculare.
În urma procesului de cultivare a rapiţei rezultă uleiul de rapiţă şi mierea de rapiţă, care au o mulţime de avantaje pentru sănătate.
Dintre avantajele uleiului de rapiţă, merită să le trecem în revistă pe următoarele: are un rol important în tonifierea pielii şi în menţinerea elasticităţii acesteia; ajută la scăderea riscului de boli cardio-vasculare datorită acidului alpha-linoleic pe care îl conţine şi care contribuie la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol. Este o sursă foarte bună de grăsimi monosaturate, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi şi ajută la prevenirea depresiilor, iar unele studii arată că este benefic şi împotriva Alzheimer.
Un lucru important de ştiut de către cei interesaţi de o asemenea afacere este despre sămânţa de rapiţă, care înainte de a fi cultivată trebuie să provină, obligatoriu, din recolta anului în care se realizează însămânţarea, datorită faptului că după trei ani de la recoltare îşi va pierde germinaţia. Nivelul minim de puritate trebuie să fie de 95%, iar germinaţia minimă să fie în jurul valorii de 85-90%.
Pentru o cultură normală şi o producţie eficientă, necesarul de seminţe este de circa 8-15 kilograme la hectar, în funcţie de cât de calitativ este pregătit patul germinativ, textura şi starea umidităţii solului.
Ce avantaje are mierea de rapiţă
Mierea rezultată din rapiţă are o multitudine de avantaje şi efecte benefice pentru sănătate, fiind recomandată pacienţilor diagnosticati cu osteoporoză datorită faptului că are vitamina Q3, ajută la ameliorarea bronşitelor cronice şi are proprietati antiseptice, fiind benefică în cazul arsurilor.
Este benefică în cazul insomniilor şi celor care se luptă cu depresia şi anxietatea, iar potrivit studiilor oficiale are şi proprietăţi antibacteriene, având rolul de a elimina streptococul şi stafilococul. Din această cauză mierea de rapiţă este recomandată copiilor.
Pentru cei care nu ştiu, din seminţele de rapiţă se produce carburantul biodiesel, unul dintre cei mai cunoscuţi combustibili vegetali, o alternativă mult mai ecologică la motorină. Carburantul biodiesel din rapiţă poate fi folosită de către toate tipurile de motoare Diesel din ultima generaţie, neavând efecte negative asupra mediului înconjurător.
Hibrizii Dekalb reprezintă cea mai bună variantă pentru cei care doresc să pornească o afacere în domeniul cultivării rapiţei şi un excelent punct de pornire, mai ales datorită celor 30 ani de inovaţie şi profesionalism în Europa ai companiei, care a devenit un partener de încredere pentru fermieri.