Inaugurat cu mare fast în iunie 2007, în primul mandat de primar al lui Emil Boc, „cel mai important loc de agrement din oraş”, după cum bine îl caracterizau oficialii Primăriei atunci, se degradează pe zi ce trece. Între timp, Emil Boc a stat o bună perioadă în functia de premier a României, succesorul lui în funcţia de primar a urbei de pe Someş, Sorin Apostu, a ajuns după gratii, iar de locul de joacă de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nu şi-a mai adus nimeni aminte. Aparatele de joacă stau vandalizate şi ruginite, gardul care împrejmuieşte terenul de fotbal e rupt pe alocuri, porţile de fotbal sunt distruse şi ele, iar unele bănci sunt rupte sau îndoite.
Două parcuri, un teren de fotbal şi o plajă pe malul Someşului – cel mai important spaţiu de agrement din Grigorescu a fost uitat de autorităţile locale. O regulă nescrisă spune că în România să te aştepţi la intervenţia municipalităţii în problemele cetăţenilor, asfaltarea unei străzi sau renovarea unui parc atunci când e campanie electorală. Campaniile au trecut, iar de locul de joacă de pe B-dull 1 Decembrie 1918 nu s-a mai atins nimeni.
Terenul de fotbal e doar o umbră a celui care era la inaugurarea din 2007. Pâlcuri de iarbă au crescut pe jumătate din suprafaţă, din nocturna care altădată îţi permitea să încingi o miuţă până târziu în noapte mai funcţionează doar doi stâlpi din patru, gardul care împrejmuieşte terenul e distrus în proporţie de 70%, iar porţile de fotbal sunt în mare parte distruse şi ele.
Căsuţa pentru copii, domiciliul permanent al unui boschetar din zonă
Colac peste pupăză, o căsuţă destinată copiilor a ajuns să fie luată pe post de domiciliu permanent de un boschetar din cartier. Cu iluminatul public deasupra capului, râul Someş la cinci metri şi stâlpul de curent electric la doi paşi, vagabondul care s-a făcut stăpân pe micul aşezământ din lemn are şi o rutină bine stabilită. Vine seara târziu „acasă” şi pleacă dimineaţa devreme, înainte ca oamenii să vină în parc. Cu gazul stă mai prost, că în rest le are pe toate. Plus că, nici măcar nu plăteşte chirie :-).
Copii formează castele cu dalele de la aparatele de joacă
Dalele care formează covorul din zona aparatelor de joacă au fost scoase în proporţie de 40%, lăsând descoperit nisipul, iar copii formează castele şi asamblează fortăreţe din bucăţile desprinse.
În România anului 2012 nimic nu are o durată de viaţă mai mult de câteva zile. Câteva bănci proaspăt montate, o serie de coşuri de gunoi, aparate de joacă pentru copii în parcuri sau orice altceva proaspăt montat sau amenajat cade pradă nesimţirii şi lipsei de respect din partea cetăţeanului de rând, care nu e sănătos dacă nu distruge sau fură ceva de pe domeniul public.
Vasile MANU