Pe 11 ianuarie s-au împlinit 144 de ani de la nașterea fondatorului și primului director al Teatrului Național din Cluj

Marți, 11 ianuarie, s-au împlinit 144 de ani de la nașterea marelui actor, regizor, dramaturg, profesor și director de teatru Zaharia Bârsan (1878 – 1948), fondatorul și primul director al Teatrului Național din Cluj.

Zaharia Bârsan a fost fondatorul Teatrului Național din Cluj și primul său director în perioada 1919-1927 şi 1931-1936.

În 1945 este declarat director onorific al Teatrului Naţional din Cluj, învestire singulară în istoria teatrului românesc, iar din 1919 va activa ca profesor la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj.

Pensionat în 1938, va continua, încă doi ani, doar activitatea de profesor la Conservatorul din Cluj.

Debu­tează cu versuri în ianuarie 1897 la „Convorbiri literare” (Iaşi), sub semnătura Sân-Petreanul, cu poezia În zori. În 1901 absolvă Conservatorul de Artă Teatrală Bucureşti, clasa de declamaţie condusă de C.I. Nottara.

Bârsan era un actor cu temperament puternic, ţinută impunătoare, distincţie scenică, frazare limpede, timbru vocal plăcut. Structural, a fost un interpret liric şi romantic.Debutează editorial cu volumul de versuri Visuri de noroc (1903).Bârsan debutează ca dramaturg, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în noiembrie 1908, cu piesa în două acte, Mărul.

Membru fondator al Societăţii Scriitorilor Romani, este ales în primul comitet de conducere (1909) şi reales în 1914.În 1911 şi în 1913, la reînfiinţare, figurează între membrii fondatori ai Societăţii Autorilor Dramatici Români.Bârsan se impune în lumea teatrului cu „actul dramatic”, Se face ziuă, elaborat în 1911. Premiera, programată la Teatrul Naţional din Bucureşti în martie 1914, dar oprită în urma unei intervenţii a Legaţiei Austro-Ungare, va avea loc la începutul lunii mai, cu distribuţia de la Naţional, însă pe scena Teatrului Modern.

In pofida popularităţii de care s-a bucurat, Se face ziuă a alunecat în uitare. Cea mai importantă lucrare a sa este poemul dramatic în trei acte, în versuri, „Trandafirii roșii” (1915), cu o carieră scenică remarcabilă, se bucură încă de un anume interes.

Zaharia Bârsan a trecut în neființă la data de 13 decembrie 1948 la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.