Prima Gradină Botanică a Clujului, distrusă de construcţia unui hotel pe strada Avram Iancu

Un hotel ar putea fi ridicat pe terenul de pe strada Avram Iancu nr. 23-25 care ar fi trebuit sa gazduiasca prima Gradina Botanica Publica, un proiect mai vechi al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj.

Locuitorii din vecinatatea imobilului au ajuns la capatul rabdarilor si sunt decisi sa sesizeze institutiile statului privind distrugerea acestui teren pe care au crescut copaci seculari vechi de sute de ani, intre care si cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania, despre care se spune că ar fi avut aproape 200 de ani, insa din el a mai rămas doar un ciot.

Copacii de pe acest teren au fost taiati fara niciun fel de autorizatie si aviz de taiere, iar municipalitatea clujeana a confirmat ca aceasta gradina este un adevarat monument natural neoficial al Clujului, dar cu toate acestea Primaria Cluj-Napoca a emis o autorizatie de construire a unui hotel pentru terenul de la numarul 25.

Redam mai jos mesajul locatarilor din zona:

„Am sunat la 112 dar Poliţia Cluj şi Poliţia Locală ne-au spus că există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni. Există o AC nr. 1218 din 05.10.1015 emisă de Primăria Cluj pentru construire a unui hotel 2S-P-2E-2ER la acestă adresă, pentru care există o acţiune de anulare în instanţa la Tribunalul Cluj nr. 940/117/2017.

Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat nici un aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădina este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi de asemenea ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădina Botanică Publică. Se pare că la dosar există o expertiză pentru aceşti arbori din care ar reieşi că aceştia sunt bătrâni şi putrezi. A se vedea fotografiile care contrazic acest lucru.

Investigând avizele care au fost primite pentru această Autorizaţie de Construcţie emisă de Primăria Cluj cu ajutorul avocatului care ne reprezintă, am realizat că proprietarii imobilului de pe str. Avram Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. Avram Iancu 19-25, şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie emisă de primărie.

Suntem în situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presă locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădina istorică a fost cândva „Grădina Prefecturii Cluj”, iar la nr. 19 este „Casa Călăului”, care a fost demolată fără nici un fel de autorizaţii în urmă unui incendiu”, se arata intr-un mesaj disperat al locuitorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.