Primăriile refuză să dea bani pentru Catedrala Manturii Neamului şi spun că au „alte priorităţi”

Primăria Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău nu vor aloca bani pentru construirea constructia Catedralei Mantuirii Neamului, autorităţile locale şi cele judeţene spunând că au dat bani pentru alte lăcaşuri de cult din judeţ, primarul Constantin Boşcodeală afirmând că municipalitatea are „alte priorităţi”.

patriarhul daniel

Întrebat, miercuri, dacă Primăria Buzău va susţine financiar investitia Bisericii Ortodoxe Romane, primarul Constantin Boşcodeală (PSD) a declarat că nu se vor aloca bani pentru acest proiect nici acum, nici în viitor, deoarece oraşul are alte priorităţi.

„Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o sumă pentru culte, dar această sumă merge către bisericile în construcţie din municipiul Buzău. Municipalitatea nu îşi poate permite să finanţeze decât lăcaşurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta şi cu siguranţă nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru acest proiect deoarece municipalitatea nu îşi permite acest lucru şi avem alte priorităţi”, a declarat, miercuri, Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.

Nici Consiliul Judeţean Buzău nu va aloca bani, deşi Biserica Ortodoxă Română a solicitat instituţiei buzoiene 300.000 de lei.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Manturii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruţi autorităţilor locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declaraţiile edilului sunt nefondate şi ofensatoare.

Si primarul Clujului, Emil Boc, a refuzat sa finanteze Catedrala Mantuirii Neamului construita la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.