Psoriazisul – boala trupului şi a sufletului

Psoriazisul este o boală a sistemului imunitar. Se declanșează în interior şi se manifestă în exterior. Este o boală necontagioasă, care afectează puternic şi echilibrul emoţional.

La prima vedere, psoriazisul pare a fi o boală a pielii, ce trebuie tratată în cabinetele de dermatologie. Studiile au demonstrat că intervenția dermatologilor nu este suficientă, şi ca pacienții care suferă din pricina acestei boli se recuperează mai rapid când au parte şi de consiliere psihologică. 

În rândurile următoare ne-am propus să descoperim ce este psoriazisul şi cum  poate fi completat tratamentul medicamentos tradițional de cu ședințe de  psihoterapie.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie, care se manifestă prin mâncărimi de piele, piele uscată, crăpată, care poate sângera. Inflamaţiile se transforma în plăci bine delimitate, cu scaune sidefii. Acestea apar în diferite zone ale corpului cu precădere pe genunchi, în zona coatelor, pe brațe, pe picioare, la nivelul pliurilor şi a axilelor. 

Potrivit cercetătorilor boala poate fi moștenită genetic, sau poate fi declanşată de infecţii respiratorii, cutanate, răni, obiceiuri nesănătoase (fumat, consum de alcool), medicamente şi frecvent de stres. Psoriazisul necontrolat poate duce la complicaţii. Infecţiile secundare, riscul crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, boala inflamatorie intestinală,  formarea de limfom sunt câteva dintre consecințele psoriazisului.

Psoriazisul şi psihoterapia

Este clar, ca formele ușoare pot fi controlate cu ajutorul cremelor, hidratante, a cosmeticelor speciale şi prin expunere la soare. Tratamentele medicamentoase sunt necesare în cele mai multe dintre cazuri, însă în aceste situații ajuta foarte mult psihoterapia.Psihologii susțin ca pacienții cu psoriazis răspund emoțional la boală, iar intensitatea manifestării acesteia este influențată direct de temerile pacientului. Stresul este direct responsabil pentru aspectul pieli, iar acest fapt a fost dovedit în numeroase studii realizate de cercetători. Problemele de interrelaţionare agravează simptomele psoriazisului, însă cu terapia corectă acestea pot fi ameliorate considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.