Proclamaţi „regii manelelor”, Nicolae Guţă, Florin Salam şi Vali Vijelie nu au fost dintotdeauna bogaţi şi plini de bani, aceste vremuri au început târziu în vieţile lor. Anii copilăriei au fost unii foarte grei pentru toţi trei, muncind pe rupte pentru a putea să aibă ce aveau ceilalţi copii.
Nicolae Guţă (adevăratul său nume este Nicolae Lingurar) a crescut într-o familie numeroasă. Părinţii săi au fost foarte săraci. Mama aduna câţiva bani ghicind localnicilor din Aninoase, judeţul Hunedoara (în comunism, vrăjitoarele nu erau plătite cu sumele de care auzim astăzi).
Tatăl se ocupa cu activităţi ilegale. Potrivit biografiei manelistului de pe famouswhy.ro, tatăl manelistului aducea săpun şi alte produse din străinătate şi le vindea ilegal în ţară. Părinţii au murit când Nicolae Guţă era un copil, iar el a rămas cu cei şase fraţi ai săi (trei fete şi trei băieţi). Cât era ziua de lungă, cei şapte fraţi căutau fier pentru a-l vinde.
Când a mai crescut, Nicolae s-a angajat la Căile Ferate Române, lucrând într-o echipă de rromi. Dat afară alături de întreaga echipă, Guţă a găsit în cele din urmă de lucru la Regia Apelor Petroşani.
Vali Vijelie (numele său real este Valentin Rusu) a crescut într-o familie de muzicanţi, însă aceştia nu câştigau deloc bine. Mama sa, Florica, este un nume cunoscut de iubitorii de romanţe, iar tatăl Boia era muzicant.
Vali şi fraţii săi (2 băieţi şi o fată) au crescut mai mult cu bunica din Giurgiu decât cu părinţii. În vacanţele şcolare, Vali muncea pe unde găsea pentru a strânge bani să îşi cumpere ce-i trebuie pentru şcoală. A muncit, de exemplu, la o fermă, unde ambala fructe şi chiar mergea la muncile câmpului.
Bogat şi celebru, manelistul Adrian Minune a trăit destul de greu în copilărie. „Am copilărit la bunici, în comuna Ştefăneştii de Jos, şi am ştiut întotdeauna adevărul despre Moş Crăciun”, spune Adrian într-un interviu pentru Libertatea. Pe Cati, actuala lui soţie, o cunoaşte de la 13 ani. „E fiica verişoarei bunicii mele, aşa am cunoscut-o. Am făcut de toate ca s-o cuceresc: am sărit cu bicicleta pe dune de nisip, i-am cântat serenade… Am fost mare june la viaţa mea”, a recunoscut Adrian pentru Libertatea.
Pe la 13 ani, Adrian şi-a început cu adevărat cariera muzicală, după ce bunicul lui, Vasile, i-a cumpărat un acordeon. „Îmi era greu să-l ţin, darămite să-l car. Mă ajutau mama ori bunicul, ei mă însoţeau la concerte. La 14 ani întreţineam toată familia”, îşi aduce aminte solistul. Imediat după Revoluţie, Minune a intrat în afaceri, deşi avea doar 15 ani. El şi-a testat spiritul de întreprinzător cumpărând sticle cu bere pe care le vindea în piaţa Obor, reci, de la gheaţă. A fost prima afacere a manelistului, din care, spune el, a scos bani frumoşi.