Salariul minim pe economie si ajutoarele sociale, majorate de la 1 iulie

baniGuvernul a anuntat in luna mai ca va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie. Premierul Victor Ponta preciza, la acea data, ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%.

Venitul minim garantat va fi majorat in medie cu 8,5% din luna iulie si cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei fiind estimata pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei. Alocatia pentru sustinerea familiei va fi majorata intr-o singur transa.

Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorii de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.

Salariul minim creste la 800 de lei, amenzile de circulatie se majoreaza in consecinta

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 23/2013, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, salariul minim se majoreaza, incepand cu 1 iulie 2013, de la 750 la 800 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 lei/ora.

Odata cu cresterea salariului minim, se majoreaza si valoarea unui punct de amenda. Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, un punct este egal cu 10% din valoarea salariului minim, prin urmare indicatorul creste de la 75 la 80 de lei, din prima zi a lunii iulie.

In consecinta, cea mai mica amenda pe care o puteti plati este de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1.600 de lei, potrivit prevederilor Codului Rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.