Sondaj IRES – România în stare de alertă: 4 din 10 români au ieșit din localitate, 3 din 10 renunță la concediu

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat în perioada 20 -21 mai 2020 primul sondaj despre atitudinile și comportamentele românilor cu privire la măsurile impuse de autorități în perioada stării de alertă.

Principalele concluzii ale studiului sunt:

  • 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă.
  • Mai puțin de o treime și-au vizitat rudele și prietenii cu care nu s-au întâlnit în perioada stării de urgență.
  • 9 din 10 poartă mască în spațiile închise și susțin că respectă regulile de distanțare socială în public.
  • Aproape trei sferturi dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește.
  • Două treimi dintre români cred că măsurile din starea de urgență impuse de autorități în localitatea lor au fost justificate.
  • 3 din 10 români renunță să mai meargă, în această vară în concediu.

Potrivit sondajului, 92% dintre români spun că de la intrarea în stare de alertă au purtat măști în spații închise, iar 91% susțin că au respectat regula distanțării sociale în public.

Tinerii între 18 și 35 de ani, intervievații între 36 și 50 de ani, cei cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei sunt categoriile în rândul cărora proporția celor care declară că au purtat mască este mai ridicată.

4 din 10 români au părăsit localitatea de domiciliu în primele zile ale stării de alertă. Aceștia sunt în proporții mai ridicate bărbații, tinerii, dar și maturii, persoanele care au un venit lunar de peste 1.500 de lei, respondenții care locuiesc în mediul rural și  în sudul țării.Doar o treime dintre români s-au întâlnit, în prima săptămână de la relaxare, cu membri ai familiei sau cu prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu cred despre ceilalți că respectă în mică măsură sau că nu respectă deloc indicațiile autorităților pe durata stării de alertă.

Tinerii, persoanele cu venituri lunare de peste 4.000 de lei sunt cei care spun în proporții mai ridicate decât media că majoritatea oamenilor respectă în foarte mică măsură sau nu respectă deloc indicațiile autorităților.

Aproape trei sferturi (72%) dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată, dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește din nou.

Respondenții care ar fi de acord cu revenirea la izolarea la domiciliu sunt în proporții mai ridicate decât media femeile, tinerii între 18 și 35 de ani, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, care nu au venit sau care au venituri lunare de cel mult 2.500 de leiDouă treimi dintre participanții la studiu (67%) consideră justificate măsurile privind izolarea la domiciliu și oprirea activităților publice din localitatea lor.

Favorabili acestor măsuri sunt, în proporții mai ridicate, tinerii și respondenții cu studii superioare.

În această vară, concedii în țară sau deloc

3 din 10 români renunță să meargă, în această vară, în concediu. Peste un sfert, însă, spun că vor pleca în vacanță. Cei mai mulți dintre aceștia (74%) vor alege să își petreacă vacanța în țară, 12% în străinătate, iar 10% atât în țară, cât și în străinătate.

Nu au renunțat la vacanțele din această vară, în proporții mai ridicate, bărbații, tinerii și persoanele cu vârsta de cel mult 50 de ani și nici cele cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei, cei care locuiesc în mediul urban și în sudul țării.

Femeile, tinerii, persoanele cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 1.500 de lei, respondenții care locuiesc în Transilvania și Banat spun în proporții mai ridicate decât media că au renunțat la vacanțele din această vară, deși în mod normal ar fi mers

Volumul eșantionului: 1.033 indivizi de 18 ani și peste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.