U-Banca Transilvania s-a întors victorioasă de la Craiova

Echipa de baschet masculin U-Banca Transilvania s-a impus vineri seara, 15 decembrie, în deplasarea de la SCM U Craiova, câştigând partida şi chiar bifând „suta de puncte”, într-o partidă care a contat pentru etapa a 9-a a Ligii Naționale, la Craiova.

Meciul a fost controlat în mare măsură de clujeni, menţinându-se la conducere pe tabelă pe toată durata partidei, dar o cădere la începutul ultimului sfert a dus la un run pentru craioveni de 18-4.

Precizia de la distanță a lui Kromah, în două rânduri și Kuti o dată au făcut ca în doar trei minute de la debutul partidei diferența de pe tabelă să fie de trei posesii. Însă Martinic și Siriscevic și-au revenit rapid și au readus echipa Craiovei în avantaj la mijlocul perioadei (14-13, min. 5).

Până la pauză, a fost festival de aruncări de trei puncte, cu Samuels și Martinic protagoniști de partea gazdelor și Kuti Nandor din partea clujenilor, astfel că nimeni nu s-a mirat când în doar zece minute cele două echipe aveau deja zestre de aproape 60 de puncte, scor 31-28.

La pauza, intensitatea a fost cerința principală a lui Mihai Silvășan, iar aceasta a venit, însă cu păcatele ei – faulturile – la un loc. Calnicenco a acumulat în doar două minute de joc trei greșeli personale, iar în primele trei minute ambele echipe erau în penalizare.

Craiova a condus pe tabelă în primele minute, însă băieții noștri au reușit egalarea la jumătatea secvenței secunde (40-40), prilej pentru banca tehnică a gazdelor să ceară timp de odihnă.

U-Banca Transilvania a continuat să combine frumos în ofensivă și să preseze agresiv adversarul în apărare, iar în urma a două aruncări de la distanță reușite de Gray și Kromah s-a desprins la 40-45. Creativitatea lui Martinic și combativitatea lui Siriscevic și Samuels au ținut Craiova aproape.

Mihai Silvășan a cerut, la rândul său, timp de odihnă, însă până la pauză diferența s-a păstrat, scor 50-55.

Cele două echipe erau despărțite în statistici mai ales la capitolul procentajelor aruncărilor de la distanță: 2/9 pentru Craiova, 6/12 pentru U-Banca Transilvania. De asemenea, energia arătată de clujeni s-a regăsit în cele trei recuperări ofensive în plus. Un avantaj important se evidenția la pauză și la capitolul paselor decisive, raportul fiind de 12-7 în favoarea echipei noastre.

La revenirea de la cabine, Sakic a pus cinci puncte rapid pe tabelă, Drungilas a mai adăugat două și diferența de pe tabelă se exprima deja în două cifre (52-63, min. 22). Apărarea agresivă, cu capcane și presiune pe coordonatorul de joc au mai produs contraatacuri, fructificate cu succes de U-BT Cluj, astfel că, la 54-73 (min. 26), craiovenii au cerut timp de odihnă. Chiar dacă Watson și Torok au nimerit ținta de la distanță, la fel au făcut și Martinic, Siriscevic și Samuels, astfel că gazdele aveau șansa să revină în joc.

În debutul ultimei secvențe, pe fondul unor greșeli consecutive în defensiva alb-negrilor, Craiova aducea deficitul din nou la zece puncte, 74-84, prefigurând un final de meci incandescent, după ce la un moment dat diferența în favoarea clujenilor era de 24 de puncte!

Berceanu a reușit o acțiune finalizată cu coș cu fault, a transformat aruncarea suplimentară, iar răspunsul U-Banca Transilvania a fost o nouă aruncare ratată. Siriscevic a profitat și a înscris de la distanță, tăind 20 de puncte din deficitul de 24 consemnat în sfertul al treilea! Criza adâncindu-se, Mihai Silvășan s-a văzut nevoie să ceară timp de odihnă (min. 33, 80-84).

Oltenii s-au aruncat în ofensivă prin Siriscevic și Samuels, însă a ieșit la rampă Gray care, cu sânge rece, a readus diferența la zece puncte (82-92, min. 35). Gazdele au mai încercat să găsească soluții să răpună campioana, cerând timp de odihnă cu aproape un minut rămas de joc, moment în care U-Banca Transilvania conducea cu 99-92. Clujenii și-au păstrat însă cumpătul, reușind chiar două intercepții consecutive și ducând scorul final la 105-94.

Cel mai bun marcator de la U-Banca Transilvania a fost Željko Šakić, cu 29 puncte, urma de Lasannah V Kromah (25), Kuti Nandor (15), Adomas Drungilas (10), Justin Gray (7), Rolland Török (7), Giordan Watson (6), Vaidas Kariniauskas (4) şi Ousmane Barro (2).

„O victorie meritată, cred eu că apărarea din sfertul al treilea a făcut diferența. Craiova e o echipă care marchează extraordinar de bine, au multe puncte meci de meci, din păcate nu am reușit să îi ținem sub media lor, au jucători foarte talentați și ne-am dorit mult să îi ținem sub această medie, însă nu am reușit. Am reușit, însă, să înscriem mai mult decât ei și am câștigat. A apărut, din nou, acea relaxare, acele momente de neatenție în care o echipă cu așa jucători talentați precum ai Craiovei te taxează și, de la 24 de puncte, în trei-patru minute au revenit sub 10. Nu a fost în regulă acel moment, însă ne-am ținut tare și am învins, per total țin să îi felicit pe băieți. Mergem mai departe, avem un meci dificil marți, în cupele europene”, a declarat antrenorul Mihai Silvăşan.

Următorul joc oficial va avea loc miercuri, 19 decembrie, în Sala Polivalentă, în cadrul FIBA Europe Cup, cu Donar Groningen, de la ora 20:00, iar în campionat vor primi vizita formaţiei Phoenix Galaţi vineri, 22 decembrie, de la ora 17:15.

Foto © Sandor Manases / u-bt.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.