Un profesor de la UBB, omul de bază al lui Florian Walter în fraudarea statului

Patronul Universității Cluj, Florian Walter, este dat în consemn la frontieră încă din 6 mai, după ce s-a sustras urmăririi penale într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de procurorii DIICOT, care susțin că omul de afaceri ar fi prejudiciat statul român, prin societățile sale, cu 18 milioane de euro.

walter

Potrivit publicației Prahova Online, Walter ar fi părăsit țara cu destinația Cuba. Acesta ar fi fost avertizat cu o zi înainte că procurorii vor face percheziții la locuința proprie și la firmele sale și ar fi fugit în Franța cu un aututorism, de unde a zburat spre Cuba.

Sursele judiciare precizează că Walter ar fi plecat din țară cu 10 zile înainte, iar ultima dată a fost localizat în Monaco.

Tribunanul Prahova va analiza, vineri, solicitarea procurorilor de arestare preventivă. Dacă pe numele lui Walter va fi emis un mandat de arestare, atunci vor putea fi declanşate procedurile de urmărire naţională şi internaţională

Iustin Pop Atanasiu, lector şi doctorand la Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, ar fi creat o mare parte din mecanismul de fraudare a statului folosit de compania Romprest şi ar fi coordonat activităţile financiare ilegale ale societăţii, susţin procurorii DIICOT, citaţi de site-ul sursazilei.ro.

Iustin Pop Atanasiu era, potrivit surselor, mâna dreaptă a lui Walter în acest sistem financiar fictiv, prin care procurorii au descoperit că se spălau bani, iar statul era fraudat cu milioane de euro.

„Persoană care preia solicitările transmise de Walter Florian, stabileşte modalităţile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. şi le transmite membrilor grupului, preia de la aceştia fondurile în numerar, se deplasează ritmic pe raza municipiului Bucureşti şi le predă coordonatorului grupării, a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv.

Rezultă că a cauzat un prejudiciu bugetului general al statului în valoare totală de 17.919.530 lei, reprezentând impozit pe profit şi a TVA, legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 54.064.969 lei, (echivalentul a 12.300.000 euro) reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de complicitate la spălare a banilor”, se arată în referatul DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.