Viața sănătoasă și sportul: de ce ai nevoie

Când vine vorba de a aborda un stil de viață sănătos, sportul joacă un rol esențial în acest proces. De asemenea, un regim alimentar sănătos este de dorit, deoarece alimentele pe care le consumăm au un impact enorm asupra organismului nostru. Chiar dacă rolul principal al acestora este de a ne oferi macronutrienții esențiali întreținerii proceselor energetice din organism, există și alimente care conțin anumite substanțe dăunătoare acestuia.

Sportul, primul pas spre o viață sănătoasă

În orice caz, primul pas spre un stil de viață sănătos este reprezentat de sport. Sedentarismul este boala secolului în care trăim, iar lipsa mișcării este asociată cu multe alte afecțiuni de tip cardiovascular și respirator. Bineînțeles, este vorba de multe alte variabile care trebuie luate în calcul, cum ar fi consumul exagerat de calorii, fumatul, includerea băuturilor carbogazoase în dietă. Toate acestea, asociate cu lipsa mișcării, reprezintă un context favorabil instalării bolii.

Să faci mișcare nu este deloc greu, tot ce trebuie să faci este să-ți dorești o schimbare și, mai apoi, să începi să lucrezi în această direcție. Există o teorie care poartă numele de „efectul utilizatorului sănătos”. Cu alte cuvinte, cineva care se apucă de practicat sport, implicit, va include în viața sa și alte aspecte pozitive, cum ar fi abordarea unei diete mai sănătoase, limitarea consumului de băuturi carbogazoase și chiar renunțarea la fumat.

Poți începe cu ceva ușor, accesibil, mai ales dacă nu ești obișnuit să depui efort constant și intens. Alergatul prin parc, jogging-ul, are un efect pozitiv nu doar asupra sănătății organismului, ci și minții. Există studii care demonstrează corelația directă dintre practicarea sportului și reducerea nivelului de stres, pe lângă reducerea nivelului de colesterol din sânge, factor răspunzător de dezvoltarea diferitelor afecțiuni cardiovasculare.

Echipamentul sportiv necesar

Dacă te hotărăști să abordezi un stil de viață mai activ, este esențial să știi că și echipamentul sportiv este important. Nu doar că vei avea senzația că iei lucrurile mult mai în serios, dar te va ajuta să-ți îmbunătățești rezultatele. Spre exemplu, cu siguranță știi că nu poți merge la jogging în pantofi cu toc sau sandale. Mai mult decât atât, este vorba și despre calitatea adidașilor pe care îi alegi.

Încălțămintea trebuie să fie făcută din material prietenos cu pielea, care să permită picioarelor să fie aerisite. De aceea, nu alege încălțăminte realizată din materiale sintetice ci, spre exemplu, adidași de damă din piele naturală. Hainele, de asemenea, ar trebui să fie realizate din materiale de calitate, prietenoase cu pielea, deoarece frecarea din timpul alergării ar putea crea disconfort și, ulterior, mâncărimi și chiar leziuni superficiale.

Este foarte important să practici sport, indiferent de forma în care o faci. De fapt, mai mult decât atât, este important să-ți dorești o schimbare în direcția abordării unui stil de viață sănătos. Începe încetul cu încetul și nu renunța, chiar dacă rezultatele nu vor fi vizibile de la bun început. Astfel de procese necesită timp și multă determinare. Însă când vei vedea cât este de plăcut și relaxant, cu siguranță îți vei dori să te fi apucat mult mai devreme de a face sport. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.