Victorie agonizantă pentru U-Banca Transilvania în derby-ul cu Oradea

Campioana României la baschet masculin, U-Banca Transilvania, a tremurat serios în finalul meciului cu CSM CSU Oradea, dar a reuşit să obţină victoria până la urmă, la un punct diferenţă, 83-82, un succes agonizant care i-a trecut pe spectatorii prezenţi în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca de la agonie la extaz. Partida a contat pentru etapa a 7-a a Ligii Naţionale.

U-Banca Transilvania – CSM CSU Oradea 83-82 (27-25, 25-17, 18-14, 13-26)

Primul sfert a fost unul echilibrat pe alocuri, în care ambele formaţii au trecut, rând pe rând, la conducere, iar nivelul de agresivitate în ambele tabere a crescut în a doua jumătate a perioadei. În ultimele două minute ale secvenței a intrat pe parchet și noul pivot al U-Banca Transilvania, Adomas Drungilas, care și-a făcut repede simțită prezența mai ales la recuperare, culegând două mingi sub panoul advers.

Tot lituanianul a fost omul primelor minute ale sfertului secund, acesta reușind două coșuri de efect, alături de câteva mingi recuperate de sub propriul panou. La celălalt capăt al terenului, însă, două aruncări de la distanță ale lui Milosevic din fața lui Török l-au forțat pe Silvășan să ceară timp de odihnă, pentru a schimba registrul defensiv.

Lucrurile au funcționat, defensiva alb-negrilor a interceptat două mingi și Kromah nu s-a sfiit să facă spectacol uă dunk-uri de efect, care au provocat rapid reacția lui Cristian Achim, acesta cerând timp de odihnă (41-36, min. 16). Bihorenii au egalat imediat, însă până la pauză s-a înregistrat un run de 11-1, care a trimis echipele la vestiare diferențiate de zece puncte, scor 52-42, grație mai ales celor două reușite de la distanță semnate Kromah și Gray.

La reluarea jocului, diferența a crescut rapid mai ales datorită apetitului ofensiv al cuplului Watson – Kromah, ajungând la 19 puncte (63-44, min. 23). Au urmat, însă, patru atacuri consecutive ratate, iar orădenii și-au menținut aprinse speranțele revenind la doar 11 puncte în spate, moment bun de cerut timp de odihnă pentru banca noastră (63-52, min. 26). Până la finalul perioadei, diferența a mai crescut puțin, iar ultimul sfert era abordat la adăpostul destul de consistent al scorului: 70-56.

Török înscrie de la distanță în debutul sfertului decisiv și părea că nimic nu mai poate să schimbe soarta meciului. A urmat o secetă inexplicabilă de puncte în tabăra lui U-BT Cluj, iar bihorenii au strâns scorul la un mult mai periculos 73-62, în timp ce Silvășan solicita timp de odihnă. Tot oaspeții au fost la cârma jocului în minutele următoare și au mai pus un run de 8-3 în următoarele patru minute de joc (76-70).

Până la următorul timeout cerut de Silvășan, Oradea era deja la o posesie (78-76, min. 38). Marșul spre coșul nostru al bihorenilor nu s-a oprit, scorul devenind 79-79 cu un minut rămas de joc. Gajovic a fost precis de la libere și oaspeții erau la conducere, însă Giordan Watson nu a depus armele, a pătruns incredibil prin toată defensiva oaspeților și a înscris pentru a egala situația la 81, cu 21 de secunde de joc.

Cristian Achim a cerut timp de odihnă pentru a repune de la mijloc, Kromah este la un pas de intercepție, însă până la urmă orădenii ajung sub panoul nostru și Milosevic este trimis la linia de libere, de unde ratează o aruncare. În ultimele secunde, Watson sparge din nou defensiva oaspeților și înscrie cu un efort remarcabil și U-Banca Transilvania își păstrează invincibilitatea pe teren propriu.

Cel mai bun marcator de la U-Banca Transilvania Cluj a fost Giordan Watson, 22 de puncte, urmat de Lasannah V Kromah (18 pct.), Željko Šakić (11), Adomas Drungilas (11), Ousmane Barro (8), Rolland Török (5), Kuti Nandor (3), Justin Gray (3) şi Andrei Calnicenco (2).

„Din păcate, ne-am făcut viața grea… Mă bucur că am reușit să câștigăm, să fim puternici până la final, până la urmă asta este tot ce contează. Greșelile pe care le-am făcut în sfertul al patrulea, mai ales în a doua jumătate, trebuie să le analizăm, însă eu cred că au fost în primul rând greșeli mentale, nu au fost din punct de vedere fizic sau tehnic. Ne-am văzut la peste 15 puncte și ne-am considerat deja învingători, iar cu o echipă ca Oradea nu te poți considera niciodată învingător. Este bine, însă, că am câștigat, e un derby al României pe care l-am adjudecat. Știam că Drungilas e un jucător bun, știam ce poate să facă, este un luptător, dă tot ce are mai bun pe teren ca să câștige. La ultima fază, am vrut ca mingea să ajungă la Watson, era cel mai în formă jucător al nostru la acest meci, restul a fost decizia lui”, a declarat antrenorul Mihai Silvăşan la finalul jocului.

U-Banca Transilvania va juca următorul meci oficial miercuri, 6 decembrie, în Sala Polivalentă din Cluj, de la ora 19:00, cu Lukoil Academic, în cadrul Grupei E a FIBA Europe Cup. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.