Acord militar semnat între Uzina Mecanică București și General Dynamics European Land Systems

Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems România (GDELS România), au semnat astăzi 15 martie 2022, acordului de cooperare militară joint-venture, iar prezenți la acest eveniment au fost și Prim-ministrul Nicole Ciucă alături de Ministrul Economiei Florin Marian Spătaru.

Ministrul Economiei Florin Marian Spătaru, a declarat în cadrul acestei întâlniri că „acest document semnat de către cele două părți, profilează un parteneriat strategic româno-american în beneficiul industriei naționale de apărare, și al obiectivelor de înzestrare a armatei româniei. Unde fabricarea în comun a 227 de vehicule de luptă blindate atât cât a prevăzut acest contract de început, este și un impuls excepțional pentru relansarea producției, de a retehnologiza și perfecționa angajații UMB. Iar acest parteneriat v-a reprezenta cu siguranță un start în ceea ce înseamnă industria de apărare din România”.

Acesta mai menționează faptul că „parteneriatul dintre cele două companii, și de asemenea colaborarea cu restul companiilor din industria de apărare, pot să genereze un plus de valoare, însemnând proiecte și produse, care sunt atât de necesare în acest moment în industria de apărare și în regiune. În acest moment 133 de noi transportoare blindate, urmează să fie livrate și realizate în colaborare cu General Dynamics, iar mă aștept ca UMB Burcurești, să își intensifice capababilitaea și resursa umană pentru a putea să integrăm cât mai mult în industria de apărare, aducând acel standard pe care GDELS îl are cu produsele Piranha V la cel mai înalt nivel. Avem proiecte potențiale care ar putea să ducă România în situația de a fi un exportator important la nivel european și regional. Iar prin semnarea acestui acord, trebuie să fie un angajament din partea celor două părți, că vor livra la timp”.

Sursă foto: MAPN

Fiind prezent la acest eveniment, fostul Ministru al Apărării, iar în prezent Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a declarat că „s-au făcut progrese importante la UMB București, privind producția de transportoare Piranha în România. Dacă în anul 2019, pe linia de producție erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, iar de atunci până în prezent s-a reușit livrarea a primelor 68 de transportoare”.

Acesta a mai precizat că „prin acest demers putem să constantăm un grad ridicat de încredere, pe care partenerii noștri strategici îl acordă țării noastre într-un context de securitate deosebit, concretizânduse în transfer de tehnologie în industria și economia românească (…)”.
La rândul său, Alfonso Ramonet, preşedintele GDELS, a susţinut că „acesta este doar începutul, iar compania pe care o reprezintă şi-ar dori să realizeze mai multe produse în România. Avem resurse umane să construim astfel de vehicule, alături de experienţa pe care o are UMB. Nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut furnizori foarte buni aici, companii care şi-au asumat şi au adus tehnologie din alte părţi, precum din Canada, şi şi-au adaptat standardele. Considerăm că baza pe care o avem aici în România ne întăreşte afacerile. Considerăm România ca fiind o piaţă hub în acest moment”.

General Dynamics European Land Systems, cu sediul la Madrid, Spania, este o unitate de business a corporației americane General Dynamics și își desfășoară activitatea prin șase site-uri de operare europene, situate în Austria, Cehia, Germania, Spania și Elveția.


Uzina Mecanică București, fabrică de armament, funcționează ca filală a Companiei Naționale Romarm. Societatea are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea și modernizarea de vehicule blindate. UMB este cunoscută mai ales ca producător de tancuri, cel mai nou tanc al Armatei Române, TR-85M1, fiind realizat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.