Creditele rapide sunt promovate ca fiind cele mai bune soluţii financiare pentru problemele urgente ale oamenilor. Este acest lucru total adevărat? Ce se poate ascunde în spatele ofertelor care au condiții „extrem de atrăgătoare”? Vom prezenta o analiză obiectivă a contractelor de creditare oferite de IFN-uri, precum şi importanța verificării în mod amănunţit a condiţiilor în care creditul se acordă.
Fericiţi că au reuşit să găsească o soluţie pentru problema lor urgentă, oamenii omit de multe ori să parcurgă cu mare atenție contractul de creditare şi să solicite explicaţii acolo unde este necesar. Astfel, se trezesc de multe ori cu surprize neplăcute. La acest lucru se adaugă şi lipsa de informare a celor care nu au mai avut anterior experienţe cu creditele în general şi cu creditele rapide în special.
Cumulate, aceste aspecte pot duce la contractarea unui împrumut rapid nebancar cu costuri foarte mari. Multe IFN-uri mizează chiar pe lipsa experienţei și atenției clienţilor, astfel încât își permit să adauge comisioane de care debitorul află prea târziu. În final, ele se întorc împotriva consumatorului și îi influențează negativ capacitatea de plată. Despre cum ajunge să crească valoarea sumei pe care un client o are de plată au vorbit specialiștii de la Mr. Finance, în analiza acestora despre adevăratul cost al unui credit rapid.
„Mr.Finance susține creditarea responsabilă. Conform specialiștilor noștri, accesarea unui credit rapid este o soluție pentru toți cei care nu au acces la împrumuturile tradiționale. Adăugăm aici, negreșit, gestionarea cu grijă și asumarea acestei responsabilități pe tot parcursul perioade de creditare„.
Dobândă penalizatoare în caz de întârziere la plată
Există IFN-uri care practică dobânzi penalizatoare foarte mari, de multe ori aplicate fără ca solicitantul să fie înştiinţat. Procentul dobânzii în caz de întârziere a plății este un prim aspect care trebuie atent verificat la un contract de creditare. Este importantă, de asemenea, cunoaşterea prevederilor legale care reglementează calculul: rata se calculează pe bază de procent fix și nu poate fi mai mare de 3 puncte procentuale/zi, care se adaugă la rata dobânzii curente a clientului și se aplică la principalul restant.
Rambursarea anticipată
Un alt aspect asupra căruia consumatorul merită să își îndrepte atenția în momentul contractării creditului este rambursarea anticipată. Mai exact, acesta trebuie să verifice dacă IFN-ul percepe comision pentru rambursarea creditului înainte de data scadentă. În cazul în care există, este indicat să obțină informații despre cum se calculează şi cum se plăteşte.
Extinderea ratei creditului
Nu toate instituțiile financiare nebancare oferă această opțiune, însă dacă debitorul o are la dispoziție, atunci trebuie să verifice care este valoarea dobânzii aplicate în perioada extinsă, dar și valoarea comisionului unic perceput.
Comisioane pentru prestare servicii
Solicitantul poate formula anumite solicitări pe parcurs, cum ar fi eliberarea unui duplicat al contractului, eliberarea unei adeverințe de refinanțare sau adăugarea unui codebitor pe contract. Mare atenție, însă, pentru că multe dintre aceste servicii extra sunt contra cost. Contractarea unui credit este un pas foarte important, pe care consumatorul îl poate face doar atunci când își cunoaște toate drepturile și îndatoririle. Ca să aibă control asupra creditului, clienții trebuie să se informeze cu privire la creditele rapide doar din surse obiective și să se asigure că instituția financiară nebancară cu care va colabora îi oferă transparenţă totală asupra costurilor.
Sursa infografic: www.mrfinance.ro