Liderul arhitecților din Cluj, Șerban Țigănaș, îi cere primarului Emil Boc să oprească lucrările de betonare a malului Someșului

Intenția de a masacra spațiul verde și copacii de pe malul Someșului, din zona podului Elisabeta, pentru crearea unei noi benzi de circulație pe Splaiul Independenței, l-a făcut pe liderul arhitecților clujeni, Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) să-i adrese o scrisoare deschisă primarului Emil Boc.

foto © eClujeanul.ro
foto © eClujeanul.ro

Țigănaș îi cere edilului să oprească de urgență lucrările legate de betonarea malului Someșului în zona Parcului Central/Splaiul Independenței.

Redăm integral scrisoarea adresată primarului de Șerban Țigănaș:

„Stimate domnule Primar Emil Boc, Stimați consilieri locali ai Municipiului Cluj-Napoca,

Vă adresez această această scrisoare deschisă din cauza derulării rapide a evenimentelor și cu rugămintea de a acționa de urgență și de a analiza în profunzime și în ansamblu lucrările începute recent pe malul Someșului, probabil parte a unui proiect mai vechi de transformare a străzii adiacente. Motivul pentru care vă rog să faceți această analiză responsabilă înainte să înceapă defrișarea malului și alte lucrări ireversibile este îngrijorarea multor cetățeni în legătură cu aceste lucrări, la care se atașează și puncte de vedere ale mai multor specialiști din cadrul profesiei pe care o reprezint.

De mulți ani, comunitatea de profesioniști din domeniul dezvoltării și gestiunii urbane și un număr important de activiști au atras atenția, prin mijloace specifice fiecăruia, asupra șansei pe care o are orașul nostru de a se întoarce cu fața spre râul Someș, care i-a dat practic naștere. De la Planul Urbanistic General, Strategia de Dezvoltare a Municipiului, recent adoptată, și până la Someș Delivery, din iunie a acestui an, toate vocile spun că Someșul este o axă de dezvoltare și coeziune a întregului oraș. Proiectul de lărgire a străzii de pe malul sudic, de pe tronsonul paralel cu Parcul Simion Bărnuțiu și Cluj Arena, realizat cu aproape 10 ani în urmă și executat parțial, este în opinia multora depășit de dezvoltările ulterioare conceperii sale și trebuie reanalizat critic. Planul Urbanistic General, realizat ulterior, Studiul de Mobilitate Integrată, încă nefinalizat, Concursul pentru Masterplan-ul de dezvoltare pe cursul râului Someș, aflat în pregătire de către Primăria municipiului sunt doar câteva studii și acțiuni menite să clarifice potențialul actual și rolul pe care trebuie să îl acordăm axei vitale a orașului.

În acest context, vă rog insistent să opriți lucrările pentru o foarte rapidă și pertinentă analiză, care să conducă la cea mai bună decizie pentru cazul pe care l-am semnalat.

Am convingerea că o astfel de atitudine va permite să formulați soluția justă, beneficiind de sprijinul și de aportul cetățenilor și, mai ales al profesioniștilor. Maturitatea la care a ajuns municipiul nostru impune un astfel de moment, chiar dacă aparent inconfortabil, de a analiza un proiect a cărui filosofie ne apare depășită acum, la mai mulți ani după inițierea lui și care admite, fără îndoială, măsuri și soluții alternative”.

Societatea civilă din Cluj-Napoca va organiza luni, 5 octombrie, de la ora 17:00, un protest împotriva lărgirii străzii Splaiul Independenței și crearea unei noi benzi de circulație prin eliminarea spațiului verde. Acțiunea va avea loc în zona podului Elisabeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.