Valea Drăganului, secată! Organizațiile de mediu avertizează: „E o crimă de mediu”

Asociația Aqua Crisius (AAC) a avertizat că secarea râului Valea Drăganului are loc din cauza amplasării microhidrocentralelor la limita între județele Cluj și Bihor.

Aceste microhidrocentrale sunt o energie „verde” creată cu prețul mutilării unor râuri, modificări de cele mai multe ori ireversibile și pentru care vor plăti generații întregi, conform AAC.

„Recent, MHC-urile de pe Drăgan au ajuns în atenția Riverwatch, Vienna, Austria și EuroNatur, Radolfzell, Germania, entități care combat realizarea unor astfel de investiții dedicate ”băieților deștepți”. Valea Drăganului a fost, înainte de mutilarea sa prin amenajarea de MHC, un râu pe care se putea coborî cu caiacul, unul dintre cele mai legendare din România.

A ajuns în prezent o albie aproape seacă, pe care se trag lemne, prin locuri unde apa măsura odinioară peste 2 m adâncime, totul din cauza utilizării apei pentru producerea energiei ”verzi”, cu ajutorul centralelor de mică putere construite ilegal în arii protejate, fără să se fi efectuat evaluarea adecvată, impusă de lege.

Atragem atenția că MHC-urile reprezintă o crimă de mediu, amenajarea lor în vremuri actuale fiind în totală opoziție cu ceea ce se întâmplă râurilor din țările civilizate, unde există o tendință clară în ceea ce privește renaturarea acestora, baraje importante fiind înlăturate pentru a se restabili rute de migrație a peștilor întrerupte timp de zeci de ani, uneori mai mult de un secol.

MHC-urile produc o cantitate infimă de curent, în același timp sacrificând râuri și peisaje, transformându-le în adevărate deșerturi pentru biodiversitate. Amintim faptul că strategia Uniunii Europene prevede ca până în 2030 să aibă loc refacerea cursului natural a cel puțin 25.000 km din lungimea râurilor din spațiul european”, susține organizația de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.